گزارش متخصص فلز به نقل از مهر؛

وعده های گازی وزیر روی زمین ماند، ۳میلیارد دلارسرمایه خاك می خورد

وعده های گازی وزیر روی زمین ماند، ۳میلیارد دلارسرمایه خاك می خورد

متخصص فلز: صادرات كنونی گاز ایران با وعده های سال ۹۶ وزیر نفت اختلاف قابل توجهی دارد، از سویی بنظر می رسد برخی تلاش دارند تا صادرات گاز مایع را بعنوان گزینه نخست روی میز بگذارند.


به گزارش متخصص فلز به نقل از مهر، وزیر نفت وعده داده بود تا اختتام دولت دوازدهم میزان صادرات گاز ایران به رقم ۷۰ میلیارد مترمكعب در سال برسد كه سهم ال ان جی از این میزان ۱۸ میلیارد مترمكعب است. زنگنه در برنامه پیشنهادی خود كه در سال ۹۶ به مجلس شورای اسلامی نمایش كرد، روی صادرات نفت تمركز ویژه ای داشت و با بیان ارقامی در این باره، از طریق اندازی پروژه ال ان جی جهت آغاز صادرات آن آگاهی داده بود. برمبنای آنچه كه در برنامه مكتوب وزیر نفت نمایش شده، آمده است: پیش بینی می شود كه با تاكید بر روابط حسنه با همسایگان درانتها دولت دوازدهم، صادرات گاز كشور از ۱۰ میلیارد مترمكعب (میزان صادرات سالانه فعلی گاز به تركیه) به رقمی حدود ۴۰ میلیارد مترمكعب افزایش یابد. وزیر نفت هدف گذاری صادرات گاز به عراق را ۲۰، پاكستان ۱۰، حاشیه خلیج فارس ۱۰ و جمهوری آذربایجان را ۲ میلیارد مترمكعب اعلام نموده بود. حال صادرات گاز ایران خوب نیست با راه اندازی و بهره برداری از كارخانه ایران ال. ان. جی ظرفیت كامل به معنای صادرات، معادل ۱۸ میلیارد مترمكعب در سال خواهد بود. این بدان معناست كه ظرفیت صادرات ایران از ۱۰ میلیارد مترمكعب سالانه فعلی به حدود ۷۰ میلیارد مترمكعب در سال خواهد رسید. این در شرایطی است كه برمبنای آمار موجود، میزان صادرات گاز ایران كمتر از ۲۰ میلیارد مترمكعب در سال است كه با عنایت به كوتاه بودن قراردادهای صادرات گاز به عراق، امكان كاهش همین میزان هم وجود دارد. از طرف دیگر وزیر نفت تعهد داده است كه تا اختتام دولت دوازدهم پروژه ایران ال ان جی را به بهره برداری برساند كه آخرین جزئیات مربوط به این پروژه نشان می دهد، طی شش سال قبل اقدامی برای سامان دادن به آن انجام نشده و تأسیسات این پروژه در حال خاك خوردن است. پروژه ای كه در زمان وزارت زنگنه در دوره اصلاحات تصویب گردید و در دولت نهم و دهم به اجرا رسید كه به سبب تحریم ها و تأمین نشدن برخی تجهیزات كلیدی، نیمه كاره ماند. در دولت یازدهم پیشنهادهایی برای شراكت با شركت های خارجی با هدف تكمیل این پروژه به صندوق بازنشستگی نفت – سهامدار اصلی این پروژه – نمایش شد كه به نتیجه روشنی نرسید و این پروژه با سرمایه گذاری سه میلیارد دلاری، به حال خود رها گردید. اولویت های صادرات گاز چیست؟ ایران ال ان جی، تنها شانس در دسترس ایران برای حضور در بازار ال ان جی است و با عنایت به تاكید وزارت نفت برای حضور در این بخش از تجارت گازی، تكمیل نشدن آن یكی از وعده های زنگنه را بی نتیجه باقی می گذارد. از طرف دیگر، افزایش صادرات گاز به كشورهای همسایه بوسیله خط لوله هم، وضعیت بسامانی ندارد و معین نمی باشد قراردادهای گازی كه تا چند سال دیگر به اختتام می رسند، تمدید خواهند شد یا خیر. نكته ای كه در این میان باید به آن توجه ویژه داشت، اولویت های صادرات گاز با عنایت به مزیت های كشور است. ایران شبكه انتقال گاز گسترده ای دارد و در مرزهای خود با ۱۳ كشور همسایه است. با در نظر گرفتن موقعیت جغرافیایی ایران و با عنایت به برآوردهای هزینه ها، باید گفت صادرات گاز ایران بوسیله خط لوله از سویی صرفه اقتصادی بالایی داشته و از سویی كمتر مورد تحریم قرار می گیرد. بدین سبب صادرات گاز بوسیله خط لوله باید در اولویت وزارت نفت باشد.
تصویر بالا گویای این نكته است كه بازیگران حوزه تولید و صادرات گاز مایع به میزانی هستند كه در صورت تحریم ایران بتوانند به راحتی جایگزین ایران شوند. ورود به چنین بازار صادراتی عاقلانه و اقتصادی به نظر نمی رسد. به گزارش متخصص فلز به نقل از مهر، اغلب همسایگان ایران كشورهای در حال توسعه ای هستند كه چشم انداز آینده آنها نشان از رشد اقتصادی و صنعتی ویژه ای دارد؛ بدین سان بازارهای صادراتی نظیر عراق، پاكستان، افغانستان و ارمنستان، بازارهای بكری هستند كه برای توسعه رفاه عمومی و صنعت خود نیاز بالا و طولانی مدتی به گاز ایران خواهند داشت. این در شرایطی است كه كشورهای حاشیه خلیج فارس به جز قطر، اغلب منابع نفتی غنی داشته اما در بخش گازی نیاز به تأمین دارند. با عنایت به جغرافیای گرم و خشك این كشورها، تأمین برق می تواند مهم ترین ركن تأمین رفاه عمومی و صنعت آنها به شمار رود. گاز مایع كه ایران در تابستان نیاز كمتری به آن دارد، در تابستان می تواند برای تولید برق مورد استفاده كشورهای حاشیه خلیج فارس قرار بگیرد. كارشناسان گستردگی ایران در طول و عرض های جغرافیایی را باز یكی از مهم ترین مزیت های ایران در صادرات گاز بوسیله خط لوله می دانند. ورود به بازار گاز گرانی مانند ال ان جی كه محدودیت حجم انتقال داشته و همین طور استفاده از آن تأسیسات بندرگاهی گسترده ای نیاز دارد به نظر منطقی و اقتصادی نمی رسد؛ آن هم در شرایطی كه بازارهای جذاب و كم هزینه ای در اطراف ایران بعنوان مقصد صادراتی گاز طبیعی بوسیله خط لوله قرار دارد.

1398/02/02
22:35:25
4700
5.0 / 5
تگهای خبر: اقتصاد , بازار , تجارت , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۲
متخصص فلز Metal Pro
متخصص فلز Metal Pro
metalpro.ir - حقوق مادی و معنوی سایت متخصص فلز محفوظ است

متخصص فلز

فلزکار متخصص فلزات