گزارش متخصص فلز

ركوردزنی تولید گاز از پارس جنوبی با تاكید بر توان داخلی

ركوردزنی تولید گاز از پارس جنوبی با تاكید بر توان داخلی

متخصص فلز: حالا ظرفیت برداشت گاز غنی ایران در پارس جنوبی به 630 میلیون مترمكعب در روز افزایش یافته و با راه اندازی سكوهای باقی مانده فاز 13 این ظرفیت از مرز 700 میلیون مترمكعب در روز عبور می كند.



به گزارش متخصص فلز به نقل از مهر، پارس جنوبی را می توان یكی از نقاط قوت صنعت نفت كشوردر شرایط تحریم های غیرقانونی آمریكا دانست، تامین بالغ بر ۷۰ درصد گاز مورد نیاز مشتركان خانگی و تجاری در فصول سرد سال، جایگزینی گاز با فرآورده نفتی در سبد سوخت نیروگاه ها، صنایع و به دنبال آن افزایش صادرات فرآورده های نفتی خصوصاً گازوئیل، نفت سفید، سوخت جت و گازمایع، افزایش عرضه خوراك اتان و متان به پتروشیمی ها و به تبع آن افزایش تولید و صادرات محصولات مختلف پلیمری و پتروشیمیایی، افزایش صادرات گاز به كشورهای همسایه، تامین خوراك میعانات گازی پالایشگاه ستاره خلیج فارس، افزایش تولید بنزین و توقف واردات این محصول راهبردی نفتی و … همگی نشانه هایی بوده كه اهمیت و جایگاه پارس جنوبی در اقتصاد ایران را به رخ می كشد.
سبقت ایران از قطر در بزرگترین میدان گازی جهان
آمارهای رسمی وزارت نفت حاكی از آنست كه الان ظرفیت برداشت گاز غنی ایران در پارس جنوبی به ۶۳۰ میلیون مترمكعب در روز افزایش یافته و با نصب و راه اندازی سكوهای باقی مانده فاز ۱۳ پارس جنوبی این ظرفیت از مرز ۷۰۰ میلیون مترمكعب در روز عبور می كند.
بد نیست بدانید كه قطر با وجود مشاركت شركت های بزرگ و چند ملیتی جهان از آمریكا و اروپا اما ظرفیت تولید گاز غنی در بخش شیخ نشین میدان به حدود ۵۷۰ میلیون مترمكعب در روز رسیده به عبارت دیگر امروز ایران در ظرفیت برداشت گاز پارس جنوبی از قطر سبقتی ۶۰ میلیون مترمكعبی در روز گرفته و این نرخ به زودی به ۱۳۰ میلیون مترمكعب در روز افزایش می یابد.
از سوی دیگر، ایران برای مصرف گاز تولیدی پارس جنوبی درحالی گزینه های مختلفی همچون تامین سوخت نیروگاه ها و صنایع، صادرات به كشورهای همسایه، تزریق به مخازن نفت، ذخیره سازی در مخازن زیرزمینی «شوریجه خراسان و سراجه قم» و تامین خوراك صنایع پتروشیمی را روی میز دارد، اما قطر با محدودیت های مختلفی برای مصرف گاز پارس جنوبی روبرو بوده برای اینكه بخش قابل توجهی از گاز را صرف تولید ال. ان. جی می كند كه محدودیت های قیمتی موانع مختلفی را پیش روی قطر برای تولید بیشتر از این میدان مشترك گازی را به وجود آورده است.
در این راستا حتی اخیراً مقامات نفت و گاز قطر از توقف و تعلیق توسعه پارس جنوبی به سبب سقوط آزاد قیمت جهانی و منطقه ای ال. ان. جی به دنبال انتشار ویروس كرونا خبر داده، اما در بخش ایرانی توسعه حتی در سخت ترین شرایط تحریم های غیرقانونی متوقف نمانده است.
ركورد تولید گاز زده شد / انحصاری كه در اوج تحریم ها شكست
ركورد نصب سكوهای گازی این میدان مشترك با قطر هم به سال ۹۷ بازمی گردد، زمانی كه در اوج تحریم ها، وزارت نفت با اعتماد به بخش داخلی ساخت ۱۰ سكوی پارس جنوبی را بر عهده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا (ص) گذاشت؛ بطوریكه پارینه ۶ سكوی گازی در خلیج فارس نصب و در مدار بهره برداری قرار گرفت.
۱۰ شهریور سال قبل فرمانده سابق قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا (ص) در رابطه با ساخت ۱۰ سكوی پارس جنوبی توسط شركت صنایع دریایی ایران (صدرا) اظهار داشت: تكنولوژی ساخت این سكوها تا قبل از این در دست آمریكا و كشورهای اروپایی بود كه حالا با توانمندی متخصصان داخلی این امر بومی سازی شده و ایران به زمره محدود كشورهای با قابلیت ساخت سكوی میدان های گازی پیوسته است. كار ساخت این ۱۰ سكو تا اختتام امسال به پایان می رسد و در موقعیت های مدنظر در خلیج فارس استقرار و نصب می شود.
كلید توسعه پارس جنوبی خورده شد
توسعه پارس جنوبی توسط ایران از سال ۱۳۷۶ شروع شد و این درحالی است كه طرف قطری سال ها پیش از فرصت هشت سال جنگی كه رژیم بعث عراق به جمهوری اسلامی ایران تحمیل كرد، توسعه این میدان مشترك گازی را با مشاركت شركت های بزرگ و چند ملیتی جهان كلید زده بود.
نخستین برداشت گاز ایران از پارس جنوبی سال ۱۳۸۱ به میزان ۱۲ میلیارد مترمكعب (تجمعی سالانه) شروع شد و درحالی كه توسعه این میدان مشترك با مشكلات و چالش هایی همچون اعمال تحریم های گاه و بیگاه همراه بود، اما ظرفیت برداشت گاز در سمت ایرانی پارینه به ۱۹۳ میلیارد مترمكعب افزایش یافت و پیش بینی می شود ظرفیت برداشت تجمعی گاز غنی ایران از این میدان مشترك تا آخر سال جاری با ثبت ركوردی جدید از مرز ۲۳۰ میلیارد مترمكعب افزایش یابد.
پرونده توسعه فراساحل پارس جنوبی بسته شد
به گزارش متخصص فلز به نقل از مهر، آمار رسمی حاكی از آنست كه از سال ۱۳۷۶ تابحال توسعه پارس جنوبی در دو بخش پالایشگاه های ساحلی و تأسیسات فراساحلی فراز و فرودهای مختلفی را پشت سرگذاشته بطوریكه فشار تحریم و محدودیت های خارجی منجر به بی نیازی در طراحی و ساخت تجهیزات و تأسیسات مورد نیاز در راه توسعه این میدان عظیم گازی شده است.
در شرایط فعلی ایرانیها در طراحی، ساخت، نصب، راه اندازی و بهره برداری انواع سازه های دریایی شامل سكو، جكت «پایه سكو»، خطوط لوله زیردریایی، حفاری چاه های دریایی، تجهیزات سرچاهی، تعمیر و تامین خدمات جانبی پایه ها، تعمیرات سكوها و … بطور كامل بی نیاز شده و حتی نیاز به حضور یك شركت خارجی در این بخش هم نیست.
بر این اساس، در طول ۲۲ سال قبل تابحال ۳۴ سكوی گازی، ۳۱۲ حلقه چاه و سه هزار و ۲۰۰ كیلومتر خطوط لوله زیردریایی در بخش فراساحلی توسعه فازهای مختلف پارس جنوبی نصب یا حفاری شده كه پیش بینی می شود در صورت مساعد بودن شرایط آب و هوایی خلیج فارس تا قبل از اختتام اسفندماه امسال دو سكوی ۲۵۰۰ تنی باقی مانده فاز ۱۳ پارس جنوبی نصب و راه اندازی شوند كه در این صورت پرونده توسعه بخش فراساحلی این میدان مشترك گازی موقتاً بسته می شود و باید منتظر بود كه توسعه فراساحلی فاز ۱۱ پارس جنوبی با هدف فشارافزایی گاز آغاز شود.
راه اندازی ۵۰ ردیف شیرین سازی گاز در پالایشگاه ها
در كنار توسعه بخش فراساحلی پارس جنوبی در حوزه طراحی و ساخت پالایشگاه های گاز ساحلی هم تابحال ۵۰ ردیف شیرین سازی گاز در عسلویه و كنگان ساخت و در مدار بهره برداری قرار گرفته است كه بالاترین ركورد راه اندازی ردیف های شیرین سازی گاز پالایشگاه های پارس جنوبی به سال ۱۳۹۳ با راه اندازی ۱۰ ردیف شیرین سازی گاز ترش و غنی بازمی گردد.
نگاهی به وضعیت فعلی توسعه پارس جنوبی نشان میدهد كه با نصب و بهره برداری سكوهای فاز ۱۳ و پالایشگاه ساحلی فاز ۱۴ پارس جنوبی، ایران از توان و ظرفیت تولید روزانه بالغ بر ۷۵۰ میلیون مترمكعب گاز غنی برخوردار می شود. علاوه بر این، ظرفیت تولید میعانات گازی به بیشتر از یك میلیون بشكه در روز، پروپان و بوتان «گازمایع» بعنوان سوخت یا خوراك پتروشیمی ها به ۱۰ میلیون و ۶۵ هزار تن در سال، خوراك اتان صنایع پتروشیمی (با احتساب پتروشیمی پارس، فاز اول پتروشیمی بوشهر و طرح استحصال اتان فاز ۱۲) به بیشتر از ۱۴ میلیون تن در سال و گوگرد به چهار هزار و ۹۵۰ تن در روز افزایش می یابد.
آمارهایی كه از طرف وزارت نفت ارائه شده نشان میدهد كه از سال ۱۳۸۱ تاكنون، بالغ بر ۱۵۰۰ میلیارد مترمكعب گاز از پارس جنوبی برداشت شده كه ارزش این گاز غنی و سایر محصولات گازی حدود ۲۷۰ میلیارد دلار برآورد می شود.


منبع:

1398/12/05
14:02:09
4373
5.0 / 5
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۳
متخصص فلز Metal Pro
متخصص فلز Metal Pro
metalpro.ir - حقوق مادی و معنوی سایت متخصص فلز محفوظ است

متخصص فلز

فلزکار متخصص فلزات